Recenzija – iPhone 6 u našim rukama

Recenzija – iPhone 6 u našim rukama

Tržište mobilne tehnologije diktira svoj ritam, a upravo taj ritam je prisilio Apple da konačno ponudi veće ekrane i udovolji sve brojnijoj populaciji koja utjehu traži u Android inačicama većih zaslona. Bitno veći zasloni su Appleov adut kojim želi privući nove korisnike. Pa tako iPhone 6 dolazi u dvije inačice manjoj 4.7 ” i 5.5″ ( inča ), čime je Apple zadovoljio veliku većinu svojih postojećih, ali privukao i brojne nove korisnike.
iPhone 6 je tanak samo 6,9 milimetara s lećom koja strši izvan uređaja koja djeluje pomalo konfuzno i ironično za telefon ovakvog proizvođača kao što je Apple. Osim na povećanju zaslona pomaci na odnosu na prethodnike ostvareni su i na hardverskom području.Što se tiče dizajna, iPhone 6 je dobio blago zaobljene rubove sa aluminijskim kućištem koji sada prekrivaju čitavu poleđinu, pa ukoliko ne kupite neku zaštitu tragovi korištenja mobitela biti će vidljivi već kroz dogledno vrijeme. Telefon fantastično leži u ruci, iako je bilo bojazni da bi zbog aluminijske poleđine mogao lako skliznuti iz ruke to nije slučaj.

 

Afera sa savijanjem uređaja pogodila je veći model iPhone 6 Plus, manji iPhone 6 ne odaje dojam da bi se mogao iskriviti pukim nošenjem u džepu. Nama mobilnim guruima osobno se dizajn novog iPhone 6 modela sviđa, no ne donosi neke radikalne promjene naspram brojne konkurencije, te smo mišljenja kako se Apple sve više ugleda na konkurenciju i da im nedostaje inovativnosti.


Što se samog fotoaparata tiče on je bitno dorađen iako i dalje snima fotografije od 8 MP megapiksela, te ima digitalnu stabilizaciju koja radi puno bolje nego recimo na iPhoneu 5, dok je kod 6 Plus dostupna optička stabilizacija, koja radi još korak bolje. Kad je u pitanju video iPhone 6 snima u 60 FPS na Full HD rezoluciji. Kvaliteta slika je bez prijekorna, ako ne i najbolja na našem testu u posljednje vrijeme.
U šestu reinkarnaciju iPhone-a Apple je omogućio i NFC ( ali samo za potrebe plaćanja ), te nam nije jasno kako se Apple još uvijek odlučio za proizvodnju 16 GB modela, mada sami znate da je 16 GB memorije u današnje vrijeme premalo. Apple još uvijek ne nudi mogućnost proširivanja memorije kupnjom dodatnih microSD kartica što je pomalo smiješno i frustrirajuće. Baterija mu je jača strana, 1810 mAh, ali opet naspram iPhone 5S modela koji slovi kao mobilni uređaj sa najdužom autonomijom baterije. Novost u iPhone 6 je M8 koprocesor za obradu pokreta koji učinkovito prikuplja podatke o brzini i prijeđenoj udaljenosti, a pomoću novog barometra čak i podatke o visini.
iPhone 6 donosi A8 procesor sa 64-bitnom arhitekturom, čitač otiska prsta – Touch ID, novu i poboljšanu full HD kameru s mogućnošću snimanja 60 sličica u sekundi te iznimno brz dual band WiFi. Procesor A8 sa 64-bitnom arhitekturom pruža dva puta brže performanse od prethodnika, a u kombinaciji sa sub procesorom M8 prati procese kretanja i produljuje vijek trajanja baterije.
Ekran je pregledan iz svih kuteva, a vidljivost je izvanredna čak i na izravnom sunčevu svjetlu. Toliko tražene i čekane povećane dimenzije zaslona od 4,7 inča donijele su novu funkcionalnost za “home” tipku s Touch ID senzorom otiska prstiju (koji, usput, radi još fluidnije nego na modelu 5S). Naime, kada se tipka dvaput zaredom lagano dotakne (dva puna pritiska prizivaju već poznatu opciju multitaskinga), cijeli ekran se spušta na donju polovicu kako bi se lakše dohvatili gornji dijelovi ekrana.
Handoff je isto nova opcija koja omogućuje prebacivanje FaceTime poziva ili poruka na druge Appleove uređaje. Siri je također pametnija i bolje reagira.
Mišljenja smo kako je iPhone 6 uređaj vrhunske kvalitete ali i cijene, odličnih performansi i najbolje kamere na tržištu. Sam sustav iOS 8 nudi pregršt mogućnosti, ali ipak ostaje zatvorena platforma koja u nekim slučajevima frustrira, a u nekim oduševljava. Ukoliko posjedujete neke od ranijih inačica Appleovog uređaja tada će Vam iPhone 6 sa većim dijagonalama biti pravo zadovoljstvo. iPhone 6 je dostupan u srebrnoj, zlatnoj i svemirsko sivoj boji.

MObilniguru.com_iPhone6_slika9

 

iPhone 6 karakteristike:

Dimenzije: 138.1 x 67 x 6.9 mm

Težina: 129 g

Zaslon: 750 x 1334 pixels, 4.7 inča (~326 ppi točaka po inču)

Stražnja kamera: 8 MP, 3264 x 2448 pixels

Prednja kamera: 1.2 MP, 720p@30fp

CPU: Dual-core 1.4 GHz Cyclone (ARM v8-based)

Memorija: 1 GB

Otisak prsta: Fingerprint sensor (Touch ID)

Testirani model: 16 GB memorije

Baterija: Li-Po 1810 mAh

OS: iOS 8.1

KOMENTARI