Noviteti u Apple iOS 10

Noviteti u Apple iOS 10

Godišnji ritual Apple-a je da nam u lipnju iznese novitete o slijedećoj inačici mobilnog iOS-a, pa tako je bilo i ove godine gdje je javnosti predstavljen iOS 10. Puno očekivanja, a dobiveno je tek nekoliko novih mogućnosti, pa krenimo redom i saznajmo što nam to donosi iOS 10 na jesen kada će postati dostupan široj javnosti  ?

Siri – glasovni asistent

Kao što je i očekivano, Apple je stvorio Siri SDK, što znači da će ga i drugi programeri uskoro moći ubaciti u vlastite aplikacije, mnogi su nas pitali da li SIRI u iOS 10 podržava hrvatski jezik, odgovor je NE!

iMessage

iMessage je funkcionalniji sa mogučnošću  reprodukcije video clipova direktno s YouTubea ili reprodukcija pjesme iz music aplikacije bez potrebe izlaska iz aplikacije. Emotikoni će postati veći, a uvest će se i opcija “emotikonifikacije” pojedinih riječi. Moći ćete dodavati efekte balonima teksta, pisati “nevidljivom tintom” (primatelj poruke moći će je pročitati tek nakon što prstom prijeđe preko nje), a tu je integracija s ostalim aplikacijama kao što su Square, DoorDash itd.

Apple Music

Apple music donosi jednostavnije i čišće sučelje.

Notifikacije / obavijesti

Obavijesti  će vam se odsad pojavljivati čim podignete uređaj, a uz pomoć 3D Toucha moći ćete i odgovarati na iste bez otključavanja uređaja. Aplikacije s informacijama koje se odvijaju u real-timeu također će dobiti svoje mjesto na zaslonu, a sve je daleko manje zatrpano nego inače.

Fotografije

Ako želite vidjeti što će sve moći nova Appleova aplikacija Photos, otvorite Google Photos. Prepoznavanje lica, predmeta, lakša navigacija i sortiranje, sve ovo Google ima od prošle godine, a jedina je razlika to što Google fotografije u oblak sprema besplatno dok ćete za iCloud trebati platiti jednom kad ponestane prostora.

Nove karte / Maps

Nove karte izgledaju puno bolje i otvorene su za druge aplikacije kao što su OpenTable koji vam pomaže da rezervirate mjesto u omiljenom restoranu ili pozovete Uber da vas preveze do određenog mjesta.Dodane su i lokacije benzinskih postaja.

Siri pomaže kod tipkanja

Siri će odsad ubrzati Appleovu QuickType tipkovnicu i kontekstualno je “osvijestiti” sugerirajući odgovore vezano za bilješke u kalendaru ili vašu lokaciju. Primjerice, ako vas netko upita gdje ste, Siri to može učiniti umjesto vas.

Apple News

Apple-ova aplikacija Vijesti donosi  sortiranje vijesti u  grupe, a moći ćete se i pretplatiti na omiljene časopise nakon što je Newsstand ugašen.

Finalna  verzija iOS 10 sustava dolazi na jesen, a bit će dostupna za iPhone 5 i kasnije modele, kao i sve iPad Pro i Air modele. Četvrta generacija iPada te iPad Mini 2 i kasniji modeli također će podržavati iOS 10.

I za kraj, Apple je u potpunosti promijenio način  otključavanja iOS-a 10 nema više klizanja na desno “Povucite za otključavanje”, već “Press home to open”…

KOMENTARI