Huawei Watch – Recenzija

Huawei Watch – Recenzija

Tržište je preplavljeno pametnim satovima raznih proizvođača, no u tom moru pametnih satova pronađe se model koji nadilazi ostale. Jedan takav model pametnog sata, točnije Huawei Watch stigao je u naše ruke, uz pisanu recenziju priložili smo i kratak video.

Dizajn

Pametan i lijep, Huawei Watch izgleda više kao tradicionalni sat nego Smartwatch. Taj minimalistički dizajn nam se posebno dojmio i gotovo je nemoguće na prvi pogled uočiti da se radi o pametnom satu. Sa pravom, Huawei Watch je prema mom mišljenju jedan od najljepših pametnih satova pokretan Android Wear operativnim sustavom koji smo imali prilike vidjeti i isprobati. Huawei Watch je izgrađen od nehrđajućeg čelika i nije previše težak na ruci. Premium dizajn sata kao i savršeno okrugli AMOLED zaslon izgleda sjajno zahvaljujući rezoluciji 400×400  piksela (286 točaka po inču).

Unatoč visokoj rezoluciji imao sam problema gledajući zaslon na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Metalna narukvica sa dvostrukim mehanizmom kopčanja (oba kraja narukvice se kopčaju u sredini) gdje se zapravo uopće ne vidi spoj kopčanja djeluje lijepo s dizajnerske strane ali i funkcionalno po pitanju prianjanja i držanja na samoj ruci. Metalna narukvica je standardne širine, ali ukoliko je želite skratiti trebat će te posegnuti do najbližeg urara (bez posebnog urarskog alata metalni remen nije moguće kratiti). Ekran sata je zaštićen safirnim staklom što će spriječiti oštećenja i grebanja zaslona, a tu je i IP67 certifikat što bi u praksi značilo da se sa istim možete tuširati, ali ne i okupati u bazenu.

Na samoj poleđini sata smješten je optički senzor otkucaja srca, koji se aktivira preko aplikacije i iznimno je brz i precizan u mjerenju srčanih otkucaja. Sat ima ugrađen žiroskop, akcelometer, barometar, ali je izostao GPS. Huawei Watch možete koristiti za praćenje osnovnih aktivnosti kao što su broj prijeđenih koraka, udaljenost i potrošene kalorije.

Baterija

Huawei navodi da bi 300 mAh baterija trebala trajati puna dva dana, no ja se ne mogu složiti s tom činjenicom u praksi. Sat sam napunio utorak u 22:00 h dok je u srijedu oko 20:30h baterija bila na svega 3 % (sat je koristio najvišu svjetloću). Važno za spomenuti kako je čitavu srijedu sat korišten jačim intenzitetom. Uglavnom trajanje baterije kod Huawei Watch-a je identično konkurenciji, gdje zapravo niti jedan model pametnog sata ne nudi autonomiju dužu od dva radna dana, stoga punjač uvijek imajte negdje pri ruci i usvojite ritual punjenja sata prije spavanja ukoliko želite da vam isti izdrži čitav idući dan. Punjenje sata obavlja se preko magnetskog docka koji će bateriju do 100% napuniti za 1:30h. Više bi nam se svidjelo punjenje preko wireless docka, kao kod konkurentskog MOTO 360 (Motorola).

Softver

Huawei Watch je baziran na Android Wear operativnom sustavu, posebna inačica Androida namijenjena korištenju na malim ekranima. Za povezivanje Huawei Watcha i pametnog telefona, dostupna je aplikacija za Android i iOS korisnike, Android Wear. Ono što me malo zasmetalo kao Apple iPhone korisnika, ukoliko aplikacija Android Wear nije pokrenuta (aktivna) ne stižu obavijesti na sam sat. Softver radi fluidno i brzo bez ikakvog zastajkivanja, dok se sučeljem upravlja putem gesti povlačenjem prsta u odgovarajući smjer. Primjerice ukoliko vam stigne obavijest povlačenjem obavijesti na lijevu stranu birate odgovor, desno možete blokirati obavijesti za neku aplikaciju.

Podešavanja Android Wear-a su dosta jednostavna, pa tako primjerice duljim pritiskom na sam prikaz sata možete aplicirati neki drugi oblik dizajna samog sata ( dostupno preko 40 predefiniranih stilova uz mogućnost preuzimanja novih ). Sviđa nam se Always on značajka ekrana tako da uvijek možete vidjeti koliko je sati i izbjeći crnilo ekrana. Sat je moguće konstantno držati uključenim, ali je kod tog moda potrošnja baterije puno viša. Stoga je zgodnije uključiti opciju uključivanja zaslona samo onda kada okrenete ruku prema licu. Što se tiče samih obavijesti koje je moguće pratiti na zaslonu sata tu je podrška za  društvene mreže i mail račune, sviđa nam se i ispisivanje punog imena prilikom upućenog poziva na zaslonu sata, gdje na isti možete odgovoriti ili prekinuti.

HuaweiWatch zaslon

Hardware

Huawei Watch pokreće 1.2 Ghz quad-core Snapdragon 400 procesor, 512 MB radne memorije i 4GB prostora za pohranu, dok se za grafički dio posla pobrinuo Adreno 305. AMOLED zaslon od 1.4″ sa rezolucijom  400 x 400 pix (286ppi) garantira odličnu čitljivost.

Ukupan dojam

Huawei Watch spada među najljepše pametne satove koji su trenutno dostupni na tržištu, no opći dojam kvari baterija koja izdrži tek jedan puni dan, kao i nešto veća cijena (400 €). Ukoliko želite svoj klasični sat zamijeniti sa nekim modelom pametnog sata pokretanog Android Wear operativnim sustavom, Huawei Watch odnosi titulu najljepšeg pametnog sata, te dobiva našu toplu preporuku.

 

Karakteristike: Huawei Watch

 • 1.4″ AMOLED zaslon, 400 x 400 pix, 286ppi
 • Qualcomm Snapdragon 400 (MSM8926), quad-core 1.2GHz Cortex-A7 CPU, 512MB RAM, 4GB ROM
 • 300mAh Li-Ion baterija, 1.5 dana uptime, 80% napunjenosti za 45 minuta
 • 42 x 42 x 11.3mm, 60.5-136g (težina varira ovisno o remenu kožna ili metalna varijanta)
 • Nehrđajući čelik, IP-67 certifikat, otporan na vodu 30 min do 1 metar dubine
 • Android Wear OS, kompatibilan sa Android 4.3 na više i iOS 8.2 na više
 • Senzor otkucaja srca, 6-axis senzor pokreta (gyro + accelerometer), barometer
 • Povezivost putem Wi-Fi i Bluetooth 4.1 BLE, Vibracija

 

NEDOSTACI I MANE

 • visoka cijena
 • nedostatak senzora osvjetljenja
 • android Wear  OS nudi limitiranu funkcionalnost
 • trajanje baterije


VIDEO PRILOG

4.8
SVEUKUPNA OCJENA
Huawei Watch
3 user votes x 4.7

KOMENTARI