Huawei ostvario značajan iskorak u tehnologiji toplinski stabilnih litij-ionskih baterija potpomognutih grafenom

Huawei ostvario značajan iskorak u tehnologiji toplinski stabilnih litij-ionskih baterija potpomognutih grafenom

Na 57. simpoziju o baterijama održanom u japanskom gradu Chibi, Huawei je objavio da je ostvario značajan uspjeh u istraživanju na području tehnologije litij-ionskih baterija. Tom prigodom predstavio je i prvu na svijetu dugotrajnu litij-ionsku bateriju koja koristi grafen kako bi izdržala visoke temperature. Ovaj značajan uspjeh predstavio je istraživački tim Watt laboratorija, institucije koja je dio središnjeg Huaweijevog istraživačkog instituta.

Rezultati Huaweijevog istraživanja pokazali su da korištenje grafena omogućuje učinkovito hlađenje litij-ionskih baterija te da one ostaju u potpunosti funkcionalne i pri radnim temperaturama od čak 60°C, što je 10°C više u odnosu na trenutno postojeće granice od 50°C. Isto tako, životni vijek litij-ionskih baterija potpomognutih grafenom dvostruko je duži od standardnih litij-ionskih baterija

„Korištenje grafena u baterijama omogućuje njihovo učinkovitije hlađenje, a tijekom razvoja ove tehnologije baterije su podvrgnute nizu ciklusa punjenja i pražnjenja u uvjetima visoke temperature. Testovi su pokazali da su u istim radnim uvjetima baterije s grafenom bile za 5°C hladnije od onih bez njega. Nakon 2,000 punjenja pri temperaturi od 60°C, preostali kapacitet baterija s grafenom iznosio je 70 posto. Isto tako, nakon što je držana u okruženju s temperaturom od 60°C u razdoblju od 200 dana, baterija s grafenom izgubila je manje od 13 posto svog punog kapaciteta“, istaknuo je dr. Yangxing Li, šef istraživačkog tima Watt-ovog laboratorija.

Trajna posvećenost inovaciji temeljna je komponenta Huaweija, a predstavljena tehnologija donijet će značajne promjene ne samo u području mobilne telefonije, nego i u području baznih stanica, električnih automobila i dr.

 

Na prošlogodišnjem simpoziju o baterijama u Japanu, Huaweijev Watt laboratorij isto je predstavio značajnu inovaciju, i to u tehnologiji brzog punjenja. Uz pomoć ove tehnologije, bateriju kapaciteta 3000 mAh u svega pet minuta moguće je napuniti do 48 posto kapaciteta, a Huawei ju je i uspješno komercijalizirao.

KOMENTARI