HRT Meteo – odlična aplikacija za praćenje vremenske prognoze

HRT Meteo – odlična aplikacija za praćenje vremenske prognoze

Zanima Vas kakvo je vrijeme u nekom mjestu u Hrvatskoj? Ili kakva je prognoza za sljedeće dane? Ili se možda bojite munja, gromova, olujnog vjetra, magle, poledice i drugih opasnih meteoroloških pojava, pa želite da Vas pametni telefon na to upozori? Pregledali ste već nekoliko izvora informacija i na svakom je drukčija prognoza? Koja je „prava“, istinita, pouzdana…? Gotovo sve dosadašnje meteorološke aplikacije nude prognoze po jednog od kompjutorskih modela atmosfere – izravni rezultat ili statistički dopunjen. I to čak po satima, za čak nekoliko dana unaprijed, pa čak i desetke dana!? Je li to uopće znanstveno opravdano i pouzdano? Što je s teorijom kaosa i pričom o sada malim poremećajima u atmosferi koji za nekoliko dana na drugom mjestu svijeta mogu proizvesti velike poremećaje (mahanje leptirovih krila danas ovdje – oluja za nekoliko dana daleko odavde)?? I još imate aplikaciju koja daju podatke aktualnog vremena u mjestima gdje uopće ne postoje meteorološka mjerenja ili motrenja!?

HRT METEO/VRIJEME aplikacija ne nudi takve analize i podatke, ni tako podrobne prognoze. Ali daje podatke sa službenih meteoroloških postaja Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) i subjektivne prognoze školovanih meteorologa (dipl. ing. fizike, magistara struke, mr. sc. i dr. sc.) temeljene na subjektivnim analizama i procjenama svakodnevno 100-tinjak izračuna različitih modela atmosfere i višegodišnjem iskustvu tih meteorologa u radu s tim modelima. I još znanstveno opravdane prognoze – za kraće vremensko razdoblje po mjestima, za dulje, po područjima.

Znak prevladavajućeg ili značajnog vremena, te najniža i najviša temperatura zraka za neko mjesto i područje, kao i upozorenja na opasne vremenske pojave, uglavnom su rezultat timskog rada meteorologa DHMZ-a.

Koristeći ovu aplikaciju na jednom se mjestu mogu pratiti meteorološki podaci i prognoze koje stručnjaci DHMZ-a pripremaju za HRT – i za HTV, i za HRA, i to ne samo za Prvi i Drugi program, nego i za lokalne radijske programe.

Podaci aktualnog vremena razlikuju se po brojnosti tijekom dana, ovisno o učestalosti mjerenja na meteorološkim postajama DHMZ-a.

Prognoze za danas i sutra postoje za 48 mjesta u RH, a za prekosutra i sljedeća 2 dana za 8 većih područja: središnju, istočnu i gorsku Hrvatsku, unutrašnjost Istre i Dalmacije, te za sjeverni, srednji i južni Jadran. Za još 2 dana unaprijed, 6. i 7. dan u odnosu na dan prognoziranja, postoje prognoze prevladavajućeg vremena, te najniže i najviše temperature zraka, samo za cijeli kopneni i primorski dio RH.

Naravno, kao i svaka prognoza, ni ova za sva mjesta i područja nikada neće biti 100% točna po svim meteorološkim elementima koje prognozira, ali će biti s dušom, i s osobitom brigom na upozorenja na opasne vremenske pojave koje Vam mogu prouzročiti materijalnu štetu, pa čak i ugroziti život.

Aplikacija je dostupna za Android i iOS korisnike.

hrtmeteoios

KOMENTARI