Da li iOS8 zavrjeđuje brojku 8 ?

Da li iOS8 zavrjeđuje brojku 8 ?

Da se razumijemo, osobno koristim Apple proizvode , no nisam nikakav fan Apple-a niti zagovornik Androida, već realna osoba koja smart phone koriti u poslovne svrhe. Nakon nadogradnje na iOS8 na mome iPhone 5 modelu nije sve išlo tako glatko, iOS8 je tražio gotovo 5 GB slobodnog prostora, tako da sam trebao pobrisati pola aplikacija i gotovo sve slike i video zapise, što mi naravno nije bilo teško samo da čim prije isprobam čari toliko hvaljenog iOS-a 8!

Nakon uspješne i bezbolne nadogradnje, isprobao sam toliko hvaljene funkcionalnosti i ostao pomalo iznenađen, što li je to toliko novoga u iOS 8 i da li uopće zavrjeđuje brojku 8! Moj osobni stav još uvijek ide u prilog da se radi o malom pomaku za krajnje korisnike , a velikom za developere koji će definitivno iskoristiti nove osobine u razvoju sofisticiranijih aplikacija i igara.
U nastavku nove funkcionalnosti iOS-a 8 ;
iPhone, iPad i Mac su od sada povezani kao nikad prije.
Ukoliko posjedujete više Apple uređaja sad možete primjerice, početi pisati e‑mail na jednom uređaju pa ga onda dovršiti i poslati s drugog. Mac i iPad mogu preuzimati pozive koji ti stižu na iPhone, pa čak i upućivati pozive i slati SMS poruke, dobra stvar ali samo za prave Apple korisnike!

 

Spotlight je dobio na funkcionalnosti
Od sada Spotlight predlaže Wikipedijine članke, mjesta u blizini, najnovije vijesti i još mnogo toga. Toliko je pametan da može prepoznati kontekst i vašu lokaciju te ponuditi najrelevantnije informacije.

 

Developeri su dobili puno mjesta za naprednije aplikacije
iOS 8 je najznačajnija novost za developere još od uvođenja App Storea. Na raspolaganju su im novi alati za širi doseg aplikacija te nove mogućnosti korištenja potencijala iClouda, Touch ID‑a i drugih fantastičnih značajki. To znači da ćemo uskoro vidjeti zanimljive nove aplikacije s dosad neviđenim mogućnostima.

 

iCloud Drive je dobio i najviše novih funkcionalnosti
Od sada možemo raditi bilo gdje na bilo kojoj datoteci, to vrijedi za prezentacije, PDF-ove i još mnogo toga. iCloud omogućuje rad na bilo kojem uređaju, uključujući i Mac i PC.

Dijeljenje s obitelji

Dijeljenje s obitelji omogućuje da čak šestero članova obitelji međusobno dijeli sadržaje s iBooksa i App Storea. Ukoliko netko od obitelji kupi novu aplikaciju, ona automatski postaje dostupna i ostalima. iOS8 omogućava lakše dijeljenje i obiteljskih fotki, kalendara, lokacija i sve drugo što vas veže.

iOS 8 pametna tipkovnica

Mogućnost koja je sastavni dio Androida već duže vrijeme, od sada i na iOS-u! Dok pišeš, na temelju prethodnih razgovora i stila kojim pišeš, pojavljuju se prijedlozi mogućih sljedećih riječi ili izraza. iOS 8 uzima u obzir razgovorni stil iz Poruka i formalniji ton koji vjerojatno koristiš u Mailu. On se prilagođava i prema osobi s kojom komuniciraš — sa svojim prijateljem vjerojatno razgovoraš opuštenije, nego sa svojim šefom. Podaci iz razgovora spremaju se samo na uređaju, što znači da ostaju privatni.

iMessage poruke podržavaju audio i video, baš poput Vibera i Whatapp!
U iOS 8 omogućeno je slanje audio i video zapisa preko iMessage, no kome to treba kad imamo Viber i Whatsapp!

 

Apple korisnici su ovu nadogradnju očekivali raširenih ruku, i unatoč tek malim izmjenama dojma smo kako je iOS i dalje jedan od najnaprednijih mobilnih OS-ova, koji dakako ima mana, ali i svoje prednosti. E da, skoro zaboravih da i dalje ne možete staviti omiljeni mp3 zapis za melodiju zvona. 🙂
Što vi mislite, je li iOS 8 zaista toliko dobar ili ga dobrim predstavljaju samo marketinški ?

KOMENTARI