Apple Watch – Recenzija

Apple Watch – Recenzija

U naše ruke stigao je još jedan pametan sat, ovaj puta društvo nam je pravio Apple Watch. Apple Watch svojim dizajnom pomiče granice ovog nosivog gadgeta i gotovo smo sigurni da je Apple uzdrmao tržište pametnih satova. Činjenica je da Apple Watch spada  trenutno na vrh liste najboljih pametnih satova na tržištu, i to bez premca, ali da još uvijek nije u potpunosti savršen u to smo se imali prilike uvjeriti.

S obzirom da se ipak radi o prvoj generaciji pametnog sata mjesta ka savršenstvu još uvijek ima. Kao najveću zamjerku spadaju aplikacije drugih proizvođača koje još uvijek ne rade s uređajem kako bi trebale i iz tog razloga ni iskustvo korištenja sata nije toliko dobro.

Dizajn

Prepoznatljiv premium dizajn Apple uređaja nije zaobišao ni ovaj sat, pa je tako Apple Watch najljepši pametni sat kojeg novac trenutno može kupiti. Ovaj pametan sat dolazi u tri varijante: Apple Watch, Apple Watch Sport i Apple Watch Edition. Sam sat je dostupan u više materijala i boja te dvije dimenzije 38 mm (1.5 inča) i 42mm (1.65 inča). Naš testni primjerak dolazi u sport varijanti  veličine 42mm i to sa crnim silikonskim remenom, dok cjenovno spada u početni cjenovni rang ( cca 400€). Rezolucija zaslona  od 390 x 312 pixela daje 303 točaka po inču. Sam ekran je čitljiv čak i na jačem suncu.

Ne sviđa nam se način na koji je Apple riješio kopčanje remena, na prvi tren djeluje pomalo zbunjujuće, dok se kasnije čovjek privikne. Najinovativniji dio sata svakako je rotirajuća “digitalna kruna”, kojom možete skrolati kroz aplikacije i kontakte, zumirati i obavljati brojne druge funkcije. Ispod nje se nalazi još jedna tipka  koja priziva kontakte. Na poleđini sata smjestio se senzor otkucaja srca koji je blago ispupčen, a sat je i vodootporan do te mjere da se sa satom možete otuširati pa čak otiči na plivanje ( mi smo plivali u bazenu sa satom ).Na poleđini sata mjesto je pronašao optički senzor brzine otkucaja srca, koji radi precizno i iznimno brzo.

Softver

Kad je u pitanju dizajn Apple Watch osvojio je brojne nagrade, pa bi tako spomenuo njemački Red Dot “Best of the Best” nagradu za dizajn, tu je i prestižni Gold Award na prestižnom iF Design međunarodnom natječaju. Apple Watch je dizajniran tako da zadovolji različite ukuse i stilove te ga je jednostavnom  zamjenom remena ili lica moguće dodatno personalizirati. Da bi u potpunosti funkcionirao, Appleov pametni sat mora se povezati s iPhoneom, a to je moguće preko WiFi-ja ili Bluetootha. Za upravljanje satom potrebna je Apple Watch aplikacija .  To znači da Apple Watch mogu koristiti isključivo vlasnici iPhonea.

Naš testni primjerak pokretala je najnovija inačica watch OS-a 2.2, a tu bi svakako spomenuo  mnoštvo aplikacija dostupnih u AppStore trgovini ovaj pametni sat možete učiniti još pametnijim  instalacijom dodatnih aplikacija. Dojma sam kako watch OS dosta kaska što se tiče stabilnosti uzevši u obzir iOS, te prilikom sinkronizacije ne teče sve glatko.  Uparivanje samog sata sa iPhoneom je dotjerano do savršenstva, dovoljno je kamerom iPhone-a  skenirati kod na zaslonu Apple Watcha i postupak uparivanja je gotov za nekoliko sekundi. Sustav obavijesti radi na principu iOS-a , prelaskom prsta od vrha za pregled, a dodirom na obavijest će istu otvoriti u cijelosti, ali recimo kod mailova gdje ima više teksta Apple Watch će ispisati da ostatak poruke pregledate na zaslonu telefona. Aplikacija Watch sastavni je dio iOS-a, dok putem nje možete izvršiti većinu radnji, raspored aplikacija na zaslonu, manipulacija obavijestima, promjena svjetline, vibracija, zvukova, te manipulirati svim instaliranim aplikacijama.

 

 

Funkcionalnosti

Osim primarne zadaće prikazivanja najtočnijeg vremena, Apple Watch svakodnevno prati i mjeri sve naše aktivnosti pomažući u usvajanju zdravih navika života. Apple Watch ima ugrađen žiroskop, akcelerometar i senzor za mjerenje otkucaja srca. Sat će vam uštedjeti  podosta vremena  u smislu da ne morate svaki put vaditi vaš iPhone iz džepa  kako biste vidjeli neku važnu obavijest, sviđa nam se što sat prepoznaje diktiranje teksta na hrvatskom jeziku, pa tako na poruke možete odgovarati direktnim diktiranjem teksta na meterinjem jeziku. Prepoznavanje govora prilikom diktiranja je fascinantno točno, bez obzira na izbor riječi koje diktiramo na Hrvatskom jeziku ( primjer diktiranja se nalazi u priloženom video zapisu ). Putem sata možete uputiti telefonski poziv ili na njemu odgovoriti na poziv,dok bi kvaliteta zvučnika mogla biti i malo bolja ( mana slab zvučnik na samom satu ) . Handoff značajka omogućuje da automatski nastavite razgovor  na iPhone-u. Zanimljiv je i ugrađen  Taptic motor (Apple Watch: Taptic motor), koji omogućuje potpuno  drugačiji osjećaj obavijesti. Kada vam stignu obavijesti  osjetiti će te lagani dodir, kao da vas je netko dodirnuo rukom.

Baterija

Kao i konkurencija tako i Apple Watch zjapi slabom baterijom i svakako spada u uređaje “gladnih čestog punjenja”.  Baterija bi  u većini slučajeva uz neko klasično korištenje trebala  izdržati cijeli aktivni dan prosječnog korisnika, pripremite se na punjenje  svaki dan.  Punjenje samog sata obavlja se putem priloženog magnetskog dock-a.

Zaslon, staklo

OLED zaslon ovog uređaja daje vjerne boje, dobar kontrast i oštrinu. OLED zaslon je ojačan safirnim  staklom (skuplji modeli Apple Watcha) dok naš testni primjerak  Sport posjeduje ‘Ion-X’ ojačano staklo.

Dojam

Pametni satovi dosad nisu bili na popisu najpoželjnijih gadgeta, a razlog prvenstveno leži u njihovoj cijeni te funkcionalnostima koje ne nude gotovo ništa više od onoga što imamo na mobitelima. Još jedan uređaj “gladan čestog punjenja” koji će egzistirati na ruci mnogima još uvijek nije prihvatljiva opcija, te smo dojma kako se ovdje radi o skupo cijenom gadgetu koji će prije svega kupiti okorjeli ljubitelji Apple-a. Jedno je sigurno, Apple Watch je svakako korak ispred konkurencije po pitanju dizajna, funkcionalnosti, povezivosti  i općenitog korisničkog iskustva, te ukoliko ste vlasnik iPhone-a, tada je Apple Watch uređaj koji će plijeniti poglede gdje god se pojavili.

Apple Watch karakteristike

Retina display i Force Touch tehnologija
Ion-X ojačano staklo ( Sport modeli ), Safirno staklo ostali modeli
Trajanje baterije do max 2 dana
Mjerač otkucaja srca
Povezivanje: Bluetooth 4.0, Wi-Fi, NFC
OS: WatchOS 2
Memorija: 8 GB
Baterija : Li-Ion 250 mAh
Ekran: 1,65˝
Povezivanje: Bluetooth 4.0, Wi-Fi, NFC
Težina: 30 g
Cijena : 400 € ( Sport varijanta )
Pakiranje sadrži: Apple sat, kabel za punjenje (2 m), USB adapter (5 W), remen podesiv na S/M ili M/L veličinu i priručnik.

Apple Watch za rad iziskuje iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus sa  iOS 8.2. ili novijom inačicom iOS.

VIDEO RECENZIJA by MOBILNIGURU.COM

5.0
SVEUKUPNA OCJENA
Apple Watch
5 user votes x 5.0

KOMENTARI