Apple iPhone X recenzija, test, osvrt

Apple iPhone X recenzija, test, osvrt

Zapravo nam je sve jasnije zašto se Apple odlučio da iPhone 8 izgleda identično kao i prijašnji modeli,najveći razlog pripisujemo potenciranju prodaje iPhone X modela. Revolucija mobilne tehnologije kako kažu iz Apple-a u praksi ne drži vodu, te vrijedi li iPhone X zaista te novce saznajte u našem osvrtu za Apple iPhone X s kojim smo se družili nekoliko dana.

Apple iPhone X s obzirom na prijašnje modele izgleda senzacionalno, prednju stranu odlikuje odličan AMOLED ekran ( Samsung proizvodnja) ekran od ruba do ruba, no s vrha prednje strane krade oko „notch“, mala izdubina „bogata“ senzorima, koju su negdje morali ugraditi, no da je ovo idealna pozicija, nije! Kako bi uskočili notch problemu nezavisni proizvođači aplikacija su izdali vlastite aplikacije koje softverski rješavanju „notch“. Pa je tako Apple odobrio u AppStore trgovini famoznu aplikaciju Notch Remover koja uspješno uklanja ovaj iritantan problem. Stražnja strana iPhone X modela u potpunosti je staklena,a u praksi se ovo manifestira čestim lomovima, ali i vidljivim tragovima korištenja, ali i činjenicom da je mobitel iznimno jako sklizak.

Ne sviđa nam se izdubljena stražnja kamera koja izuzev tankoći samog uređaja previše strši, te kvari opći dojam. Home tipka koja je bila prisutna od prve inačice iPhone-a je nestala, te je njezino mjesto preuzeo Bionic senzor tj. otključavanje putem Face ID koji je smješten upravo u onom famoznom prednjem vrhu notch, pa je tako za otključavanje telefona dovoljno „pogledati isti“ , ova svar radi u mraku, radi sa promjenom stila kose, brade i slično, bez ikakvih problema.

Prednja strana iPhone X modela prekrivena je ekranom od ruba do ruba, za prikaz je zadužen gore spomenut AMOLED ekran, od 5,8″ inča. Super AMOLED ekran postiže rezoluciju 1125×2436 piksela pri gustoći od 458 ppi ( točaka po inču ) , što daje manje vrijednosti naspram konkurencije Samsung Galaxy S8.

Apple u modelu X koristi identičnu kameru kao i u iPhone 7 plus modelu, a ta je dual kamera od 12 MP. Najbolje od dual kamere je bokeh efekt ( Portret) gdje je predmet slike u fokusu, a pozadina biva zamagljena, ovu funkcionalnost prigrlili su mnogi profesionalni fotografi. Što se tiče okidanja samih fotki, iste su i dalje vrh kvalitete i ne postoji mobilni uređaj na tržištu koji je u stanju napraviti bolju fotku od one slikane Apple iPhone X modelom.

Prednja kamera opremljena je TrueDepth tehnologijom, koja ima funkciju stvaranja auto portreta prilikom otključavanja putem FACE ID-a, upotreba animojia koji su zaludjeli svijet, pa svoje kreativne radove dijele po društvenim mrežama, ovdje se radi o zabavnom načinu kreiranja animoji-a sa raznim likovima ( kokoši,pande , govna ) čiji govor biva preslikan sa vaših usana, pa je efekt govora fascinantno precizan i djeluje cool.

Apple iPhone X dolazi bez 3.5 mm audio „jacka“, u paketu dobivate adapter (lightning na 3.5 mm). Ova stvar za izostavljanjem 3.5 mm audio priključka nam se nikako ne sviđa, no želimo li još tanje uređaje trebat ćemo se priviknuti na ovaj trend izostavljanja 3.5 mm audio priključka, sličan trent nastavili su i ostali proizvođači.

Apple iPhone X dolazi sa 3 GB RAM-a, dok je u ponudi model sa 64 i 256 GB memorije za pohranu.

Za brz rad čitavog uređaja brine se i iOS 11, koji je prilagođen na rad bez fizičke home tipke, pa će prilikom prvog susreta sa telefonom trebati vremena da se priviknete na „gesture“, nama je trebalo par dana da shvatimo da home tipke više nema niti će je ikada biti. Dok se jednom priviknete ,shvatiti će te da je korištenje iPhone X najintuitivnije do sada, te će vam se svaki pokušaj prelaska na drugi mobilni uređaj činiti kao „čudnim“. Apple iOS 11 s razlogom nosi titulu najboljeg mobilnog sustava na svijetu, jer njegova brzina, fluidnost i stabilnost obećavanju te vas čine sigurnima u svakodnevnim aktivnostima i radnjama na samom mobilnom uređaju. Baterija uređaja je fascinantna, 2716 MAh bit će dovoljno za cijelodnevno korištenje, Apple navodi brojku od 12 h korištenja Interneta, te 13 h reprodukcije video zapisa sa jednim punjenjem.

Ukoliko podvučemo crtu, dobivamo vrhunski mobilni uređaj odličnog i originalnog dizajna, zavidnih performansi, vrhunske kamere, odličan FACE ID, trajanje baterije, dok će najveća barijera kod kupnje biti cijena.

Paprena cijena od čak 10 000 kn ( HRV ) ili 1200 € ostatak europe je previsoka i nerealna, jer zapravo i konkurencija nudi ekrane od ruba do ruba, sa vrhunskim ekranima tipa Samsung Galaxy S8, Xiaomi Mi Mix 2, te sam dojma kako je Apple ipak malo pretjerao s cijenom, koja je relevantna kupnji Mac Book laptopa, a ne mobilnog uređaja koji će ionako za godinu dana biti stari komad hardvera i softvera.

Apple iPhone X ekran: Super AMOLED 5,8″ 1125 x 2436 pixels, 19.5:9 ratio (~458 ppi)
Chipset: Apple A11 Bionic, hexa-core
CPU: Hexa-core 2.39 GHz (2x Monsoon + 4x Mistral)
Dostupni modeli: 64 ili 256 GB, 3 GB RAM ( radne memorije)
Dimenzije: 144 x 71 x 7,7 mm, 174 g
OS: iOS 11
Stražnja kamera: Dual: 12 MP, (28mm, f/1.8 & 52mm, f/2.4), OIS, phase detection autofocus, 2x optical zoom, quad-LED (dual tone) flash
Prednja kamera: 7 MP, f/2.2, 32mm, 1080p@30fps, 720p@240fps, face detection, HDR
Snimanje videa: 2160p@24/30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps

4.7
SVEUKUPNA OCJENA
Dizajn
Baterija
OS
Ekran
Cijena
Kamera
3 user votes x 4.7
Najbolji i najinovativniji mobilni uređaj kojeg novac trenutno može kupiti.

KOMENTARI