Apple iPhone SE – recenzija

Apple iPhone SE – recenzija

Apple iPhone SE je odgovor Applea za sve koji jednostavno ne žele pametni telefon sa dijagonalom ekrana većom od 4″inča. Apple iPhone SE je identičan iPhone 5S modelu, te sa vanjštine osim slova SE na poleđini nema vidljivih razlika u samom dizajnu. Najviše novosti nalazi se ispod aluminijskog kućišta, gdje je Apple uspio ugurati hardware identičan iPhone 6S, pa što li se to krije u ovom telefonu da je i dalje toliko tražen saznajte u narednim redcima.

Dizajn

Kad je dizajn u pitanju Apple iz godine u godinu predstavlja standarde kojih se drže i svi ostali proizvođači.  Kod iPhone SE modela zapravo nema nekog revolucionarnog dizajna, već je isti posuđen iz starije inačice iPhone 5S modela. Aluminijsko kućište sa 4″ inčnim ekranom doslovno savršeno prianjaju ruci, te je ovo i dalje pametni telefon kojeg se čak i prakticira koristiti jednom rukom. S lijeve bočne strane nalaze se tipke za kontrolu glasnoće, kao i za “silent” mod, dok je “lock” tipka smještena na vrh. Važno za spomenuti kako je Apple iPhone 5S u samo 3 dana prodao u više od 9 milijuna primjeraka, pa zašto izmišljati i eksperimentirati onda sa dizajnom, kad je isti usvojilo milijune ljudi, sumnjamo kako će iPhone SE nastaviti istim trendom. Ovo je i dalje jedan od najljepših 4″ inčnih pametnih telefona koji trenutno možete pronaći na tržištu.

 

Baterija

Apple uređaji unatoč manjem kapacitetu baterije nisu izravno komparabilni sa ostatkom Android uređaja na tržištu, a najviše pažnje pridaje se vrhunskoj optimizaciji sustava, pa zato podatak da ovaj uređaj posjeduje bateriju od 1624 mAh ne znači u praksi ništa. Zapravo za 4″ inčni model sa retina zaslonom, 1624 mAh je i više nego dovoljan kapacitet baterije koja će bez problema izdržati najnapornije dane.

Zaslon

Zaslon i nije previše revolucionaran budući da je isti prenesen iz starog  iPhone 5S modela, mala ali dostatna rezolucija za 4″ inča od 640 x 1136 piksela, na ovoj dijagonali zaslona rezultira sa 326 ppi. Gledano s korisničke strane iPhone SE nudi oštru sliku, no budući da se radi o tehnološki starom zaslonu ne očekujte čuda.

Hardware

Kao što sam spomenuo u uvodu najviše promjena napravljeno je upravo po pitanju novog hardware-a, ljudi ovo je zapravo iPhone 6S u malom kad je riječ o hardweru. Apple iPhone SE je obdaren najnovijim A9 procesorem sa M9 koprocesorem koji je zadužen za praćenje vaših fizičkih aktivnosti. Kad je u pitanju brzina iPhone SE je dvostruko brži nego li iPhone 5S kad su u pitanju performanse, te je trostruko brži od iPhone 5S modela kad su u pitanju grafičke performanse. Kao iPhone 6S korisnik, nisam primijetio nikakve degradirane performanse pa čak i kod igranja najzahtjevnijih gejmerskih naslova poput primjerice Asphalt 8. Da rezimiram, po pitanju performansi uređaj je identičan iPhone 6S modelu, no najveća mana predstavlja količina ROM memorije za pohranu, 16 GB za današnje uvjete je premalo.

Kamera i video

Kamera iPhone SE modela je identična onoj iz modela 6S, dakle riječ je o iSight 12 MP kameri koja snima zaista impresivne i oštre fotografije, pune detalja i boja. Apple iPhone SE je u mogućnosti snimiti brilijantan 4K video, no s obzirom na memoriju nećete biti u mogućnosti snimiti video zapise duže od 30 min ukoliko iste snimate u 4K na 16 GB modelu. Ono što me čudi je ta famozna prednja kamera za popularne selfie fotke, koja i kod ovog modela iznosi samo 1,2 MP te su fotke dobre ali s obzirom na konkurenciju iste su daleko lošije kvalitete. Ukoliko vam je selfie stil života, bježite od ovog modela.

Softver

Apple iPhone SE pokreće najnovija inačica iOS-a 9.3.2. Opće je poznato da niti jedan mobilni OS nije optimiziran do te mjere kao što je to Appleov iOS, brzina, fluidnost i stabilnost ulijevaju povjerenje koje Apple korisnici s pravom uživaju godinama. Nema se tu što previše nadodati, sve standardne aplikacije iOS-a prisutne su i ovdje, sviđa nam se implementacija live photos značajke.

Naš dojam

Tržište je pokazalo kako još neko vrijeme za velik broj Apple korisnika 4″ inča predstavlja idealnu dijagonalu pametnog telefona, upravo za takve korisnike iPhone SE je najprikladniji izbor. Budući da sam Apple korisnik od samih početaka gotovo je nemoguće osjetiti brzinu između svih modela iPhone-a počevši od iPhone 5 do iPhone 6S u svakodnevnim radnjama, mailovi, viber , whatsapp, telefoniranje, sms-anje. Apple iPhone SE je namijenjen svim sadašnjim Apple korisnicima koji jednostavno ne žele ekran većih dimenzija,a žele bolji i jači telefon zaslađen  odličnom kamerom preuzetom iz iPhone 6S modela. I na kraju najveći plus za kupnju je cijena od nekih 3500 kuna! Preporuka!

 

mobilniguru-preporuka

Karakteristike:

Model: Apple iPhone SE, 16 GB ( silver-white )
Dimenzije: 123.8 x 58.6 x 7.6 mm
Težina: 113 g
Ekran, rezolucija: 4″ inča, 640 x 1136 pixels,326 ppi
CPU: Apple A9 ( Dual-core 1.84 GHz Twister )
GPU: PowerVR GT7600
RAM, ROM: 3 GB RAM, 16/64 GB ROM
Stražnja kamera: iSight 12 MP, f/2.2, 29mm
Prednja kamera: 1.2 MP, f/2.4, 31mm, 720p@30fps
Baterija: Li-Po 1624 mAh
OS: iOS 9.3.2
Skener otiska prsta: DA

Cijena: cca 3500 kuna

4.9
SVEUKUPNA OCJENA
Baterija
Cijena
Dizajn
Hardware
Performanse
Softver
Zaslon
1 user vote x 5.0
Dobar stari iPhone 5S sa jačom kamerom i procesorem.

KOMENTARI