Apple Car, uskoro automobili iz Apple-a

Apple Car, uskoro automobili iz Apple-a

Nije mi jasno zašto Apple hrli ka proizvodnji automobila, umjesto da se fokusiraju na više modela iPhonea i jeftinijih PC računala i pokore tržište koje im Google oduzima strelovitom brzinom. Prema trenutačnim glasinama koje dolaze iz tvrtke Apple, plan im je za samo četiri godine tržištu ponuditi automobil pokretan na struju, što je jako optimistično za tvrtku kojoj je primarna djelatnost sasvim nešto treće.

Bilo kako bilo Apple ipak radi na razvoju električnog automobila pod imenom Titan, a krajnji rezultat bi trebao biti električni automobil velikog dosega kojim bi na tržištu konkuriralo električnim automobilima marke Tesla i BMW, ovo će biti malo teže, jer se ovdje ne radi o telefonima. Apple nema vlastitu tvornicu za proizvodnju već se oslanja na vanjske partnere. Na projektu Titan trenutačno radi oko 600 ljudi, ali prema planovima Apple želi vrlo brzo utrostručiti taj broj. Apple pri tom ipak ne odustaje od konstrukcije i proizvodnje automobila koji će moći voziti bez vozača, čak se nadaju da će biti i prvi koji će takav automobil serijski moći ponuditi tržištu, mada se bojimo kako u tom puno veću prednost, barem trenutačno, ima Google.

Proizvođač iPhonea u prosincu je registrirao imena domena koje uključuju apple.car, apple.cars i apple.auto, prenio je internetski provider za informacije o domenama Who.is.

MacRumors je jučer prvi objavio novosti, no rekao je da bi ime domene moglo biti povezano s uslugom Apple’s CarPlay koja vozačima omogućuje da ne podižući ruke s upravljača pristupe kontaktima na svome iPhoneu, uspostavljaju pozive ili slušaju snimke s automatske sekretarice.

Premda nikad nije otvoreno dao do znanja da će izraditi automobil, Apple je agresivno vrbovao automobilskestručnjake iz tvrtki poput Forda i Mercedes-Benza.

Automobilska tehnologija postala je primarno područje interesa tvrtki Silicijske doline, uključujući Google koji je izradio prototip samovozećeg automobila. Kako šire fokus proizvoda tako gube na kvaliteti, gdje Android zauzima sve veći tržišni kolač, možda je ipak bolje da razvoj automobila prepuste tvrtkama koje to obavljaju moglo bi se reći desetljećima.

KOMENTARI