Android 5.0 Lollipop značajke koje će promijeniti vaš život

Android 5.0 Lollipop značajke koje će promijeniti vaš život

Nije šala, neke stvari ugrađene u najnoviju inačicu Android 5 Lollipop doslovno će promijeniti vaš život na Android platformi, te Vam omogućiti nevjerojatno iskustvo koje do sada niste imali prilike koristiti. U nastavku ovog članka donosimo najznačajnije Android 5.0 mogućnosti. Pa krenimo redom…
Android 5.0 Baterija

Lollipop_baterija
Bez obzira na vrstu uređaja koju posjedujete, trajanje baterije najvjerojatnije nije onakvo kakvo ste si poželjeli. Sa Android 5.0 trajanje baterije će se dramatično poboljšati čitaj ( produljiti ). Mnogi proizvođači imaju ugrađene različite načine za uštedu baterije, ali Android 5 pruža razinu optimizacije kakvu ste oduvijek željeli.

Android 5.0 kamera

Lollipop_kamera
Nove mogućnosti dobila je i kamera, a jedna od značajnijih je dopuštenje trećim aplikacijama pristup RAW načinu rada. Pa je tako omogućen izvoz RAW direktno u editor preko kojeg fotke možete spremiti u neki od formata, recimo jpeg. Tu je i niz estetskih promjena, nove ikone i animacije unutar same aplikacije Kamera.
Android 5.0 dodirni i idi ( tap and go )

Lollipop_tap-go
Mukotrpan prijenos podataka između jednog telefona na drugi ( raznih proizvođača ) postala je stvar prošlosti. Uz funkcionalnost „tap and go“ jednostavno stavite svoj stari telefon pokraj novoga povežite sa NFC, odite na kavu, a Android će prijenos podataka obaviti u potpunosti sam. To vrijedi za gotovo sve vaše podatke, mape, ikone, wallpapere, melodije i sl.
Android 5.0 Sigurnost

Lollipop_knox

Sigurnost Android 5.0 platforme je kao nikad do sada. Veliki Samsung je darovao Knox sigurnosnu platformu Google-u kako bi istu implementirao u Android 5.0. Knox znači dvije stvari: možete sigurno koristiti telefon u poslovne svrhe, ali i za opuštanje recimo igru. Pa tako Knox razdvaja sigurnost u tzv kontejnere, uključite ga tokom radnog vremena isključite kad ste kod kuće.

Android 5.0 Root

Lollipop_Root

Svi volimo root mogućnost, međutim u tom segmentu promijenile su se mnoge stvari. Pa će tako u novoj inačici Android 5.0 rootanje biti mnogo, mnogo teže, pa i potencijalno čak i nemoguće.
Legendarni XDA Developer Chainfire je progovorio o tom problemu, ali su ipak uspjeli iskoristiti sigurnosne rupe kako bi došli do korijenskog direktorija. No pitanje je vremena kad ćemo i na Android platformi morati reći zbogom Rootu!

Android 5.0 dizajn ljepši nego ikad prije

 

Lollipop_material_design
”Material Design” je novi pristup dizajnu koje ćemo vidjeti gotovo u svim Google proizvodima, Android-u, webu i sl. ”Material Design” je iznimno čist, pregledan, pun boja i u potpunosti „flat“. Material Design framework je dakle s nama, te u narednim mjesecima očekujemo nadogradnje aplikacija na novi pristup dizajniranja, što će u konačnici donijeti reda u samom izgledu kao i korištenju samih aplikacija. Novi Google 3D UI rendering engine svaki element korisničkog sučelja pretvara u novi 3D sloj. Developeri imaju mogućnost da definiraju koliko će koji sloj biti podignut ili spušten po visini (Z osi).
Notifikacije
Notifikacije su od sada po uzoru na iOS dostupne direktno sa lock zaslona. Android L, dakle prikazuje notifikacije na zaključanom ekranu, te postavlja prioritete na osnovu toga koliko često koristite određene aplikacije, te vam dopušta interakciju sa notifikacijom bez napuštanja aplikacije koju trenutno koristite.
Multitasking
Android 5.0 dobio je i novi koncept multitaskinga koji će prikazivati umjesto samo pokrenute aplikacije i zadatke pokrenute tom aplikacijom.Na primjer, ako pokrenete browser i s njim otvorite više stranica, svaka od njih će biti prikazana odvojeno, te ćete se moći direktno prebacivati između njih ili ih po potrebi zatvoriti bez prethodnog pozivanja aplikacije i odrađivanja tih zadataka unutar nje.
Performanse u aplikacijama
Dalvik pokreće sve Android aplikacije,a potonji je sada zamijenjen sa ART-om (Android Run Time). A razlika je u tome što ART podržava 64 bitne procesore, kompajlira aplikacije čim ih instalirate na uređaj da bi se što brže pokretale, i prema svim testovima radi duplo brže od Dalvik-a.

Android 5.0 je dakle donio niz promjena kako na funkcionalnostima tako i ispod haube samog sustava, pa tako konačno svojim mogućnostima pokazuje kako je daleko napredniji sustav od konkurentnog iOS-a, te da je pred njim svjetla budućnost.

 

Što vi mislite, da li je Android u svojoj L inačici konačno nadjačao razvikaniji iOS ?

KOMENTARI